วันอาทิตย์ที่ 24 มิถุนายน พ.ศ. 2555

Cake


                            



Cake is a form of bread or bread-like food
In its modern forms, it is typically a sweet 
baked dessert. In its oldest forms, cakes were 
normally fried breads or cheesecakes, and 
normally had a disk shape. 

    

Cake is a form of bread or bread-like food
In its modern forms, it is typically a sweet 
baked dessert. In its oldest forms, cakes were 
normally fried breads or cheesecakes, and 
normally had a disk shape. 

 Pound layer cake.jpg

Determining whether 
a given food should be classified as bread, cake, 
or pastry can be difficult.

     

Modern cake, especially layer cakes, normally 
contain a combination of flour, sugar, eggs
and butter or oil, with some varieties also 
requiring liquid (typically milk or water
and leavening agents 
(such as yeast or  baking powder). 

        

 Flavorful ingredients like fruit 
are often added, and numerous substitutions 
for the primary ingredients are possible. 


 
Cakes are often filled with fruit preserves or 
dessert sauces (like pastry cream), iced with 
buttercream or other icings, and decorated 
with marzipan, piped borders or candied fruit.


             

Cake is often the dessert of choice for meals 
at ceremonial occasions, particularly weddings, anniversaries, and birthdays


 There are countless cake recipes; some are 
bread-like, some rich and elaborate, and many 
are centuries old. 

                 

Cake making is no longer 
a complicated procedure; while at one time 
considerable labor went into cake making 
(particularly the whisking of egg foams), baking 
equipment and directions have been simplified 
so that even the most amateur cook 
may bake a cake.
    

          
เค้ก (อังกฤษ: cake) เป็นอาหารชนิดหนึ่ง
ที่มักจะมีลักษณะหวานและผ่านกระบวนการอบ 
ซึ่งจะทำมาจากแป้ง, น้ำตาล และส่วนประกอบอื่นๆ 
เช่น ไข่, แป้งสาลี, ผัก, ผลไม้ที่ให้รสหวานหรือเปรี้ยว 
หรือส่วนประกอบที่มีไขมัน เช่น เนย, ชีส, ยีสต์,
 นม, เนยเทียม เป็นต้น 

         

และนิยมรับประทานเป็นของหวาน 
และฉลองในเทศกาลต่าง โดยเฉพาะอย่างยิ่งในวันเกิด
 และวันแต่งงาน ซึ่งในโลกมีตำรับหรือสูตรการทำเค้ก
เป็นจำนวนมาก อีกทั้งตำรับการทำเค้กบางสูตรก็มี
การสืบทอดการทำเป็นเวลาหลายศตวรรษ และเค้กนั้นยังเป็น
อาหารหวานที่นิยมไปทั่วโลกอีกด้วย 

 

ปัจจุบันมีผู้สนใจอยากจะเรียนทำเค้ก   เพื่อจุดประสงค์ต่างๆ 
มากมาย อย่างเช่น เรียนเพื่อที่จะนำมาประกอบอาชีพ
เปิดร้านเค้ก  เป็นต้น     

  

    เค้กแบ่งได้เป็นหลายประเภท ดังนี้ 
      โดยจะตีเนยกับน้ำตาลให้เป็นครีมฟูก่อน จึงเติมไข่ นม 
      และแป้ง แบ่งย่อยได้อีกหลายชนิด เช่น เค้กชั้น ฟรุตเค้ก 
      และเค้กปอนด์ ซึ่งหมายถึง เค้กที่ทำจากแป้งสาลี 
      หนึ่งปอนด์ น้ำตาลหนึ่งปอนด์และ เนยหนึ่งปอนด์

 
 
           เค้กไข่ (foam cake) เป็นเค้กที่ขึ้นฟูโดยตีฟองอากาศ
        เข้าไปในไข่ แบ่งย่อยเป็น 3 ชนิดคือ
  •      แทนเนย  เค้กไข่ขาว (angle food cake) ใช้ไข่ขาวล้วน
         ไม่ใส่ไข่แดงและไขมันใดๆ แต่ใส่น้ำตาลมาก
     
     
           น้ำตาลให้ขึ้นฟู
     
     
     
     
  • มูสเค้ก (Mousse cake) เป็นเค้กที่ตีไข่ขาวหรือวิปปิ้งครีม
        ให้ฟูก่อนจะผสมกับส่วนผสมอื่น ทำให้เค้กนุ่ม เบา 
        มักใส่เจลาตินเพื่อช่วยให้คงรูป และต้องแช่เย็นไว้
        จนกว่าจะรับประทาน

             

      เป็นองค์ประกอบหลัก มีทั้งแบบอบ และแบบไม่อบ
      แต่ใสเจลาตินเป็นตัวช่วยให้คงรูปร่าง ต้องแช่เย็นเช่นกัน

              



         


          

2 ความคิดเห็น:

  1. คำตอบ
    1. ขอบคุณที่เข้ามาชมค่ะ มือใหม่ค่ะ เพิ่งหัดเขียน blog

      แนะนำได้นะคะ มีอีก blog ที่คล้ายกัน เขียนเป็นอันแรก

      ชื่อ แหวน แสนรัก ค่ะ

      ลบ