วันศุกร์ที่ 5 ตุลาคม พ.ศ. 2555

Asean National Dish อาหารประจำชาติอาเซียน

                                        

A national dish is a dish, food or a drink that is considered
 to represent a particular country, nation or region.

อาหารประจำชาติคือ กับข้าว  อาหาร  หรือเครื่องดื่ม 
ที่เห็นตรงกันว่าเป็นสิ่งแทนประเทศ  
ชาติ   หรือ ภูมิภาคนั้นๆ


A dish can become a national dish for a variety of reasons.
 It can be the national dish because it is a staple daily food 
for the majority of the population.




อาหาร หรือ กับข้าวจะกลายเป็นอาหารประจำชาติได้
เพราะหลากหลายเหตุผล  อาทิ 
เพราะเป็นอาหารหลักของทุกวัน
เพราะคนส่วนใหญ่ในประเทศรับประทานประจำ
 It can also be the national dish because it represents 
 the regions and ethnicities of the whole country.

และเป็นอาหารประจำชาติเพราะเป็นตัวแทน
ของภูมิภาคและชาติพันธุ์ของทั้งประเทศ 



 In addition, it can be the national dish
because it incorporates locally produced ingredients. 
 National dishes are part of a nation's identity and self-image.

นอกจากนั้นก็ด้วยเหตุผลที่ว่า
เป็นผลผลิตที่ปรุงจากวัตถุดิบในท้องถิ่นทั้งหมด  
ดังนั้นอาหารประจำชาติหลายชนิดจึงเป็น
เอกลักษณ์ประจำชาติ 
และบ่งบอกความเป็นตัวเอง


                                   

อาหารอาเซียน  10  ประเทศ

1. ประเทศไทย (Thailand) : ต้มยำกุ้ง (Tom Yam Goong)

Tom Yum Goong is the name given to a very popular Thai soup that is 
hot, spicy and sour. Goong is the thai word for prawns and 
Tom Yam Koong or Tom Yum Goong (mean the same thing)
 have prawns as a main ingredient. 
1.




2. พม่า (Myanmar) : หล่าเพ็ด (Lahpet)

Lahpet, also spelt laphet (Burmese:) is Burmese for fermented
 or pickled tea. Burma is one of very few countries where tea is eaten
as well as drunk. Its pickled tea is unique in the region, and is not only regarded
as the national delicacy but plays a significant role in Burmese society.
 Its place in the cuisine of Myanmar is reflected by the following
popular expression:
"Of all the fruit, the mango's the best; 
Of all the meat, pork's the best; 
Of all the leaves, lahpet's the best".
2.






3. สิงคโปร์ (Singapore) : ลักสา (Laksa) เป็นก๋วยเตี๋ยวต้มยำ (ใส่กะทิ)

 Laksa is a popular spicy noodle soup from 
the Peranakan culture, which is a merger of  
Chinese and Malay elements found in 
Malaysia and Singapore, and Indonesia.

3.




4. ฟิลิปปินส์ (Philippines) : อโดโบ้ (Adobo)

Adobo (Spanish: marinade, sauce, or seasoning) is the immersion
of raw food in a stock (or sauce) composed variously
of paprika, oregano, salt, garlic, and vinegar
 to preserve and enhance its flavor.

4.





5. เวียดนาม (Vietnam) : Nem หรือ เปาะเปี๊ยะเวียดนาม

5.






6. มาเลเซีย (Malaysia) : นาซิ เลอมัก (Nasi Lemak)

Nasi lemak (Jawi: ناسي لمق) is a fragrant rice dish
cooked in coconut milk and "pandan" leaf commonly found in Malaysia,
 where it is considered the national dish;[1] Brunei; Singapore;[2]
Riau Islands; and Southern Thailand. It is not to be confused
 with Nasi Dagang sold on the east coast of Malaysia
or Terengganu and Kelantan although both dishes can usually
be found sold side by side for breakfast. However, because of
the nasi lemak's versatility in being able to be served
in a variety of manners, it is now served
and eaten any time of the day.

6.




7. ลาว (Loas) : ซุบไก่ (Chicken Soup) 

7.





8. อินโดนีเซีย (Indonesia) : กาโด กาโด (Gado Gado)

Gado-gado (in Indonesian or Betawi language), also known as 
Lotek (in Sundanese and Javanese) is an Indonesian dish 
or Indonesian salad consisting of boiled vegetables served with 
a peanut sauce dressing.  It is thought to have originally been 
a Sundanese dish. It is widely served from hawkers carts, 
stalls (warung) as well as in restaurants and hotels 
both in Indonesia and worldwide.

8.




9. กัมพูชา (Cambodia) : อาม็อก (Amok)

Amok trei (Khmer: អាម៉ុកត្រី or ហហ្មុកត្រី - "haa mok trəy"),
or steamed curried fish, is a traditional dish of Cambodian cuisine.
It is fish coated in a thick coconut milk with kroeung, either steamed
or baked in a cup made from banana leaves.
It is often eaten during the Water Festival, which celebrates
 the reversal of the Tonle Sap River.
An important part of the dish is the addition of the leaves
 of the noni tree and the use of fingerroot.

 9.
 Amok Cambodian curry.jpg





10. บรูไน ดารุสซาลาม (Brunei Darussalam) : อัมบูยัต (Ambuyat)

Ambuyat is a Bruneian (Jawi: امبويت) dish derived from
 the interior trunk of the sago palm. It is a starchy bland substance,
similar to tapioca starch. The Ambuyat is also one of the famous delicacy
 for the indigenous people of Sabah and Sarawak.
Ambuyat is eaten with a bamboo fork called a chandas, by rolling
the starch around the prongs and then dipping it into a sour fruit sauce.
There is a similar dish of eastern Indonesia called papeda

10.



ที่มาภาพ : Google
               http://en.wikipedia.org/wiki/National_dish 



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น